Belastingdienst en echtscheiding - Scheidingsplanner Hoofddorp - Badhoevedorp - Nieuw Vennep

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Echtscheiding en de belastingdienst

De belastingdienst en echtscheiding? Jazeker, want een scheiding kent ook veel fiscale gevolgen. De meeste aandacht gaat tijdens het scheidingstraject meestal uit naar de zorg voor de kinderen, de boedelverdeling en de hoogte van de alimentatie. Toch moet u de gevolgen van een scheiding voor de belastingdienst niet onderschatten. Goed fiscaal advies tijdens uw scheiding kan u Euro’s besparen en fouten in uw echtscheidingsconvenant voorkomen. Zorg er daarom voor dat u, net als bij uw belastingaangifte, op tijd voldoende zorg besteed aan de fiscaal voordeligste oplossingen. Waar moet u aan denken?


Verdelen bezittingen en spaargeld

U kunt samen afspraken maken over de verdeling van spaargeld en inboedel. Het kan zijn dat u belasting verschuldigd bent als de één meer krijgt dan de ander. Er is dan sprake van onder- of overbedeling en u moet dan misschien schenkbelasting betalen.


Gevolgen belastingdienst eigen woning

Bij een eigen woning moet u de waarde van de woning met elkaar verdelen. Hierbij kan er sprake zijn van overwaarde of onderwaarde. U moet deze waarde met elkaar verrekenen, anders ziet de Belastingdienst dit als een schenking. Bij overwaarde kan tevens de bijleenregeling meespelen, hetgeen weer invloed op de hypotheekrenteaftrek van een eventueel nieuw aangekochte woning heeft. Daarnaast moet u ook de tweejaarperiode volgens de scheidingsregel voor de renteaftrek goed in de gaten houden.


Fiscaal partnerschap

Na uw scheiding verandert uw fiscale partnerschap. U kunt in het jaar waarin u uit elkaar gaat nog samen aangifte van de belasting doen of u kunt het fiscale partnerschap direct ontbinden. Het hangt van uw situatie af wat voor u de meest gunstige keuze is. Het kan soms zelfs ten gunste van bepaalde fiscale gevolgen in uw voordeel zijn om het verzoekschrift tot echtscheiding later in te dienen dan nodig is.


Gevolgen belastingdienst pensioen

In de praktijk worden er nog wel eens andere afspraken over het verdelen van het pensioen gemaakt. Bijvoorbeeld omdat één van de partners de overwaarde van de woning niet gefinancierd krijgt om de andere partner uit te kopen. De oplossing wordt nog wel eens gevonden in het uitruilen van het recht op de overwaarde en het recht op het te verevenen pensioen. Fiscaal gezien kan dat echter niet zomaar, we leggen dit verderop verder uit aan de hand van een voorbeeld.

Lees verder

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 023 – 205 20 10  of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Valkuilen belasting

Een scheiding kent veel fiscale valkuilen. Het is ook een hele klus, zeker omdat de wetgeving rondom de belasting meestal zelden voor slechts één uitleg vatbaar is. We geven hier één voorbeeld van een fiscale valkuil met betrekking tot het pensioen.

Het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wordt tussen beide partijen verrekend. Ook als u in de huwelijkse voorwaarden heeft afgesproken, dat niets van het inkomen of vermogen met de ander wordt gedeeld. Dit wordt ‘verevening’ genoemd. U kunt hier alleen van afwijken door in de huwelijkse voorwaarden of in het scheidingsconvenant een andere verdeling met elkaar af te spreken.

Lees verder

Kwaliteit verzekerd

Zeer professioneel in emotionele situaties zeer correct en vriendelijk maar wel duidelijk. Dank voor de uitspitterij en alle emotionele dingen er omheen. Ik heb het als zeer plezierig ervaren om met je samen te werken. Zou je ook zeker aanbevelen aan een ieder die je nodig heeft.

Lees meer ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Hoofddorp – Badhoevedorp – Nieuw-Vennep

Birgit van Greunsven - Scheidingsplanner Hoofddorp - Badhoevedorp - Nieuw-Vennep

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje - Scheidingsplanner Hoofddorp - Badhoevedorp - Nieuw-VennepWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode.

En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.