Hoe pakt u het de kinderen vertellen aan?

Uw kinderen vertellen dat u gaat scheiden, een stap waar u waarschijnlijk enorm tegenop ziet. Hoe pakt u dat het beste aan? Bedenk dat de wijze waarop u uw kinderen vertelt dat papa en mama uit elkaar gaan essentieel is voor hun verwerkingsproces. Hier zeer zorgvuldig mee omgaan is dan ook zeer belangrijk. Proberen samen op één lijn te zitten is in ieder geval hetgeen waar uw kinderen het meest mee zijn gebaat. Wat is er nog meer belangrijk?

De uitgangspunten van het gesprek

Voor het verwerkingsproces is het voor kinderen het beste als hun ouders samen vertellen dat zij gaan scheiden. Kies een moment uit waarbij u niet gestoord wordt, neem de tijd voor dit gesprek. In het gesprek geeft u aan het uw uitdrukkelijke wens is dat uw kinderen een goede relatie behouden met ieder van de ouders. Vertel uw kinderen ook:

  • Dat u niet meer samen in één huis wilt wonen
  • Dat u altijd van hen blijft houden en voor hen blijft zorgen
  • Dat ze altijd alles kunnen vragen
  • Dat het niet hun schuld is, maar te maken heeft met moeilijkheden tussen u beiden
  • Dat het besluit definitief is en dat ze echt niets kunnen doen om u weer bij elkaar te brengen

Meer basisregels van het gesprek

Boven alles
Beheers u, hoe moeilijk soms ook. Komen er onverwacht heftige emoties op? Haal (heel) diep adem en bewaar ze voor na het gesprek, voor een moment alleen tussen u beiden. Het gesprek draait om de kinderen, niet om u.

Bereid het gesprek samen voor
Neem de tijd voor het gesprek en zorg dat u niet gestoord wordt. Oefen het gesprek zelfs. Bedenken hoe het gesprek zal zijn, is heel iets anders dan het daadwerkelijk voeren. Door samen te oefenen en de woorden uit te spreken haalt u de scherpe kantjes er voor uzelf af. Tevens wordt u zich bewust van uw eigen emoties en heeft u uzelf meer onder controle wanneer u daadwerkelijk voor de taak staat.

Geef de kinderen gelegenheid te reageren
Sta open voor reacties die kunnen komen. Denk aan vechten, vluchten, bevriezen; boosheid, verdriet, ongeloof. Het zal moeilijk zijn uw kinderen verdrietig te zien. Wanneer u hun reacties en emoties kunt accepteren, geeft u de kinderen ‘toestemming’ te mogen voelen wat zij voelen.

Geef elkaar als ouders niet de schuld.
Reageer niet vijandig naar de ander en maak duidelijk dat de scheiding op geen enkele manier de schuld is van de kinderen. Hoe logisch het in de ogen van een volwassene ook kan lijken dat de kinderen geen schuld hebben aan de scheiding; voor de kinderen is het heel belangrijk letterlijk te horen dat zij hiervoor geen aanleiding hebben gegeven.

Toon uw emoties en reguleer ze
Door uw emoties te tonen, laat u zien dat u open staat voor emoties die de kinderen kunnen hebben. Voelt u tranen prikken, benoem het dan: “Ik vind het moeilijk en ben er verdrietig van.” Onderstreep dat u de ouder bent en uw kinderen u niet hoeven te troosten of voor u hoeven te zorgen.

Stel uw kinderen gerust
Wees u ervan bewust dat alles dat de kinderen willen horen niet eens is “Ik hou van jou”, maar “Ik zal je niet verlaten”. Daar vrezen de kinderen het meest voor. Zorg ervoor dat u dit aan de kinderen duidelijk maakt door te vertellen dat u samen zorgen voor een goede verdeling van de tijd met de kinderen.

Informatie voor ouders

Als er kinderen bij een scheiding betrokken zijn, is het fijn dat u als ouders ondersteund wordt in uw relatie met uw kinderen tijdens de scheiding. U heeft vast veel vragen, bijvoorbeeld hoe kunnen wij er voor zorgen dat de scheiding zo goed mogelijk voor onze kinderen verloopt?

Stichting Villa Pinedo werkt samen met jongeren in het belang van de kinderen. Jongeren vertellen aan ouders, scheidingsprofessionals, overheid en hulpverleners wat de langdurig beschadigende effecten van (v)echtscheiding bij kinderen zijn. Hiermee willen ze beschadiging bij kinderen in (v)echtscheidingssituaties voorkomen c.q. verzachten. De kinderen en pubers die actief zijn voor de stichting, worden beschouwd als ervaringsdeskundigen en geven in die hoedanigheid advies en coaching aan lotgenoten, maar ook aan volwassenen.

Villa Pinedo is dé plek voor jongeren met gescheiden ouders. Op die plek kunnen jongeren laten horen wat zij denken, voelen en vinden van de scheiding van hun ouders. Ze kunnen er leren van ervaringen van anderen en anderen met hun verhaal steunen. Villa Pinedo is er ook voor de ouders om ze bewust te maken van wat er in het hoofd en hart van kinderen omgaat. En daarmee werken aan een gedragsverandering van ouders in het belang van de kinderen. Zodat zij leren handelen in het belang van het kind om vechtscheidingen te voorkomen. U kunt voor meer informatie kijken op www.villapinedo.nl.