Kinderen en scheiding: waar moet u op letten?

Uw scheiding heeft veel gevolgen voor uw kinderen, want hun gezinsleven gaat er per slot van rekening heel anders uitzien. Kinderen hebben vaak het gevoel dat hun veilige basis gaat wegvallen. Hoeveel effect uw scheiding op uw kinderen heeft, is onder meer afhankelijk van de manier waarop u samen met uw scheiding omgaat en of u uw kinderen goede ondersteuning biedt. Ook de leeftijd en het karakter van uw kinderen is van invloed. Waar moet u op letten om het effect van uw scheiding op uw kinderen zo klein mogelijk te houden? We geven u een aantal tips.

Blijf eerlijk

Blijf eerlijk naar uw kinderen toe. Bedenk geen uitvluchten of smoesjes, kinderen voelen namelijk precies aan of u eerlijk bent of niet. Onduidelijke antwoorden op hun vragen zullen uw kinderen als onplezierig ervaren.

Vertel dat de scheiding niet hun schuld is

Veel kinderen leggen de schuld van uw scheiding bij zichzelf. Blijf met regelmaat benadrukken dat dit absoluut niet het geval is. Leg uit dat de scheiding niet met hun te maken heeft, maar met problemen tussen papa en mama. Ook na de scheiding kan het noodzakelijk zijn dat u uw kinderen hiervan moet blijven overtuigen omdat deze schuldgevoelens lang bij uw kinderen kunnen blijven leven.

Gun elkaar de ouderrol

Laat uw kinderen niet kiezen tussen u en uw ex-partner. Ze willen dat niet én kunnen dat ook niet, ze willen namelijk hun andere ouder niet tekortdoen. Spreek met uw kinderen ook niet negatief over uw ex-partner en sta open voor positieve verhalen van uw kinderen over uw ex-partner. Gebruik uw kinderen ook niet als communicatiemiddel met uw ex-partner, maar communiceer rechtstreeks met elkaar.

Blijf naar uw kinderen luisteren

Goed naar uw kinderen luisteren is niet alleen belangrijk tijdens het eerste gesprek waarin u uw kinderen vertelt dat u gaat scheiden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld dichtklappen tijdens dit gesprek of door emoties overmand worden. Vragen komen dan meestal later. Maak dus ook na het eerste gesprek voortdurend tijd vrij voor uw kinderen, zodat zij hun verhaal kwijt kunnen en hun zorgen met u kunnen delen. Wacht dus niet tot zij met hun vragen bij u komen, maar initieer regelmatig een tussentijds gesprek met uw kinderen. Uw kinderen zullen misschien niet altijd open staan voor een gesprek, maar het is goed ze wel steeds deze mogelijkheid te bieden.

Stel uw kinderen gerust

Ook uw kinderen zijn onzeker over hun toekomst. Hoe vaak zie ik papa of mama, kan ik op dezelfde school blijven, wie brengt mij naar school of een feestje en is er straks nog wel voldoende geld voor sport, hobby enzovoorts? Stel uw kinderen gerust ook al heeft u misschien nog niet alle antwoorden op hun vragen. Zeg gewoon eerlijk dat u het nog niet weet, maar dat u dit samen gaat regelen.

Juich contact met familie toe

Uw kinderen kunnen uw scheiding beter verwerken als zij meerdere mensen in hun directe omgeving hebben die hun het gevoel geven er niet alleen voor te staan. Het kan uw kinderen helpen als zij met hun emoties en vragen ook terecht kunnen bij andere volwassenen. Zoals opa of oma of een ander familielid. Stimuleer deze contacten dan ook. Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg en grootouders kunnen voor de kleinkinderen juist een enorm rustpunt en steun zijn.

Laat uw kinderen contact houden met beide ouders

Het is logisch dat kinderen hun ouders minder regelmatig zien na een scheiding. Als het contact goed is en als het contact regelmatig plaatsvindt hoeft dit geen probleem te vormen. Waar kinderen veel last van kunnen hebben, is als ze één van de twee ouders helemaal niet meer of erg onregelmatig zien. Besef u dat dat het voor uw kinderen belangrijk is om goed contact te hebben met beide ouders. Het helpt uw kinderen bij het aanpassen aan de nieuwe situatie en het voorkomt problemen op latere leeftijd. Kinderen kunnen een scheiding eerder verwerken en beter een plaats kunnen geven als hun ouders in staat zijn elkaar na de ouderrol te gunnen.