De kracht van een gedegen convenant

Bij een overlegscheiding wordt al snel gedacht dat overeenstemming tussen de scheidende partners voldoende is. De keuze om voor een snelle, beknopte afwikkeling van de echtscheiding te kiezen, is de grootste valkuil. Tijdens de echtscheiding staat alles nog vers op het netvlies, maar als enige tijd later het gordijn van de emotie is verdwenen, verschijnen de vragen en is het convenant hét bewijsstuk waarop wordt teruggevallen. Juist daarin ligt de uitdaging.

Het convenant is dé basis voor toekomstige communicatie. Het niet vastleggen van de uitgangspunten en overeengekomen afspraken tijdens de echtscheiding zijn tijdbommen voor de toekomst. Zo is het van belang dat voor herberekeningen van alimentatie de levensstandaard tijdens het huwelijk duidelijk is: wat zijn de inkomens en wat hebben alle gezinsleden nodig om van te leven? Voor het afdwingen van naleving van een afspraak is het van belang dat deze onomstotelijk blijkt uit het convenant. Wat er niet staat kan niet worden afgedwongen!

Ook is het convenant de houvast voor derden: de bank, de notaris en de belastingdienst. Echtscheiding is het speerpunt van de belastingdienst. Fiscale aspecten zijn complex en daarmee snel een ondergeschoven kindje. Zorg dan ook dat uw scheidingsbemiddelaar de juiste kennis in huis heeft.

Een gedegen echtscheidingsconvenant voorkomt toekomstige struikelblokken met alle procedurele gevolgen van dien. Een goede voorlichting tijdens de echtscheiding en een second opinion bij gerede twijfel kan grote problemen na echtscheiding voorkomen. Weet wat u tekent! Als iets eenmaal (niet) vastligt, is het veel lastiger om dit later te wijzigen.

Birgit van Greunsven of Martine Glebbeek van De Scheidingsplanner Haarlemmermeer staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via 023 – 205 2010 of haarlemmermeer@scheidingsplanner.nl

Ik wens u een goed weekend,
Bas Wassenberg.

Geef een reactie