Sinds enkele jaren dient een tussenpersoon wel, maar een bank niet, volledige openheid te geven over de verdiensten bij het adviseren en bemiddelen op het gebied van complexe financiële producten, zoals hypotheken. Steeds meer tussenpersonen in de markt nemen afscheid van het provisie-model (verplicht per 2013) en werken met een uurtarief en/of vaste nota. Geen belangenverstrengeling meer, geen verstopte kosten en geen afsluitprovisie. In plaats daarvan helder, voordelig en vooral onafhankelijk advies. Tot zover weinig nieuws…tot vorige week.

Minister De Jager heeft vorige week besloten dat ook banken en verzekeraars de kosten voor advies afzonderlijk en rechtstreeks bij de eindconsument in rekening moeten brengen. Daarmee wordt het voor de klant duidelijker wat er exact betaald wordt voor het product enerzijds en het advies van de bank anderzijds. Volgens de minister is er op deze manier sprake van een eerlijkere concurrentie tussen de beide beroepsgroepen.

De banken moeten nu gaan berekenen wat een adviseur in loondienst per product kost. Inclusief pensioenregeling, 13e maand, auto van de zaak, bonusregeling, vakantiedagen, ….. etc. Wellicht zal dan blijken dat een tussenpersoon een stuk efficiënter (lees: voordeliger) werkt. Nog heel even geduld dus.

Ik wens u een goed weekend.

Bas Wassenberg

Directeur Bèta Financiële Diensten Haarlem, www.scheidingsplannerhaarlemmermeer.nl

vragen? Bel 023–8 200 300, mail info@betafd.nl of twitter @baswassenberg.

Geef een reactie